Online shoppen uitgeschakeld!
Kom naar de winkel aan de Parkweg 65
Gratis parkeren

DRESSCODES

Dresscodes ofwel kledingvoorschriften zijn sociale afspraken. Bedoeld om mensen zich zeker te laten voelen in een officieel gezelschap. Niets zo ongemakkelijk als under- of overdressed te zijn. Aan de andere kant krijg je heus geen bekeuring als je afwijkt van de norm. Je komt er hoogstens niet in of er wordt achter je rug om je gelachen. Wie dat kan verdragen moet vooral doen waar hij of zij zelf zin in heeft. Kasten hangen vol kleren die erom vragen gedragen te worden. In je mooiste jurk naar de supermarkt? Waarom niet? Maak er wat van!

​​​​​​​Voor wie het wel volgens het boekje wil doen, zijn dit de regels.
​​​​​​​​​​​​​

Casual (informal)

Vrouwen en mannen: Sportief, comfortabel. Afgestemd op de locatie en gelegenheid. Een picknick verlangt iets anders dan een prijsuitreiking.
​​​​​​​

Smart casual

Vrouwen en mannen: Modieus, met aandacht. Eigen interpretatie, afhankelijk van waar de uitnodiging voor is.
​​​​​​​

Tenue de ville

Vrouwen: Jurk, pak of mantelpakje (deux pièces), eventueel met hoed.
Mannen: Donker of licht pak, afhankelijk van het seizoen. Jasje met broek kan eventueel ook. Bijpassende sokken, gepoetste schoenen, das en overhemd.
​​​​​​​

Cocktail (Cocktail Attire)

Vrouwen: Feestelijke korte jurk, hoge hakken, avondtasje. Juwelen hebben de voorkeur maar bijous mogen ook.
Mannen: Afhankelijk van het seizoen een licht of donker pak. Bijpassende schoenen, overhemd en das.
​​​​​​​

Black tie

Dresscode voor officieel diner, receptie of rode loper. Woord is afgeleid van de zwarte strik die bij een smoking hoort.

Vrouwen: Lange avondjurk met decolleté, halflange handschoenen, open schoenen met hoge hakken, klein avondtasje, juwelen of stijlvolle bijous. Chique cocktailjurk kan net. Bijpassende jas of stola.

Mannen: Smoking, d.w.z. een zwart jasje met sjaalkraag of satijnen revers, zwarte broek met satijnen biezen op de zijnaden, wit smokinghemd met blinde sluiting, platte boord, dubbele manchetten en een zwart strikje. Plus zwarte sokken en zwarte lakschoenen.
​​​​​​​

White Tie

De chicste variant van avondkleding voor officiële gelegenheden als galafeesten en bruiloften. De naam komt van de witte strik die bij een rokkostuum verplicht is. White tie is de meest formele en veeleisende dresscode.

Vrouwen: Glamoureuze avondjurk tot aan de enkels, decolleté, lange handschoenen, open schoenen met hoge hakken en een klein tasje. Handschoenen mogen worden vervangen door een armband of een grote ring. Sieraden, make-up, haar: alles tot in de puntjes verzorgd. Bijpassende jas of stola.

Mannen: Rokkostuum, d.w.z. zwarte pandjesjas (voor kort, achter lang), wit rokhemd met dubbele manchetten en opstaande boord, wit vest met parelmoeren of gouden knoopjes, witte strik, zwarte broek met satijnen biezen op de zijnaden, zwarte sokken en lakschoenen.
​​​​​​​